Hoe kan je gelukkig zijn?

Op woensdag 17 januari kregen we binnen de richting Netwerkeconomie een sessie van Frederik Imbo met de naam ‘Ja of JA. De strategie van het geluk’. Een drie uur durende online workshop die nog nooit zo interactief was.


Wat we onder andere meekregen is het principe van ‘huurders’ en ‘eigenaars’ van geluk. Zelf ben ik hoofdzakelijk een eigenaar van mijn eigen geluk. Zo zoek ik zaken op die mij gelukkig maken op de momenten dat ik dit nodig heb. Een zalige fietstocht onder de lentezon is een voorbeeld van zo’n moment. Genieten van deze momenten is een must. Maar af en toe geniet ik er ook van huurder te zijn van mijn geluk en laat ik mij be├»nvloeden door mijn omgeving. Zo word ik gelukkig wanneer ik anderen zie genieten. Mijn omgeving gelukkig zien maakt me zelf ook heel gelukkig.


Ook gaf hij uitleg over de facetten die je geluk bepalen. We hebben ten eerste ‘autonomie’ dat weergeeft in welke mate je beslissingen kan nemen voor jezelf. Vervolgens is er ‘betrokkenheid’ dat weergeeft of je omringt bent door mensen die om je geven en bekijkt of je niet te eenzaam bent. Tot slot is er nog ‘competentie’ dat bepaalt of je vertrouwen hebt in de zaken die je doet en dat je die goed kan doen.


Verder onthoud ik uit de sessie van Frederik dat je ook door positiviteit en eigen enthousiasme ervoor kan zorgen dat anderen gelukkig worden. Iets wat ik in de toekomst meer zal toepassen omdat het geluk van anderen minstens even belangrijk is als je eigen geluk.


Deze sessie vond volgens mij plaats in het vak leiderschap omdat je een team effectiever kan laten werken wanneer jij als leider positiviteit uitstraalt. Wanneer je enthousiast bent en gelukkig je team aanmoedigt zal de waarde van hun werk ook stijgen. Een belangrijke gedachte om als leider van een team aandacht aan te besteden.

Tags