Netwerkevent MATEXPO

MATEXPO is een bouwbeurs die reeds 38 jaar bestaat. Op deze beurs tonen verschillende exposanten hun nieuwste materialen en pakken ze uit met hun bedrijf. De beurs kent zijn oorsprong in Harelbeke maar vindt plaats sinds 1969 op Kortrijk Expo onder de naam ‘Hout -en Bouwbeurs’. In het jaar 1986 veranderde deze naam naar ‘MATEXPO’. De beurs zelf liep dit jaar van 11 tot 15 september 2019.

Ik was aanwezig tijdens een ontbijtseminarie op vrijdag 13 september die georganiseerd werd door Smartyard op aanraden van mijn vader Steven Vandevoorde. Hij was er dan weer op zijn beurt op aanraden van mevrouw Ann Deraedt.

Nadat iedereen zich voorzien had van wat spijs en drank kon de ontbijtseminarie van start gaan. Yannick Renier van Smartyard begon met vertellen omdat hij en zijn bedrijf de sessie georganiseerd hadden. De naam van deze seminarie was ‘Innoveren in den bouw’ en rond dit onderwerp werden een aantal interessante sprekers uitgenodigd met name: Yannick Renier zelf, Yves Aertssen, Marie van Nuffelen en Omar Mohout.

Yannick Renier begon en vertelde ons dat Smartyard een online platform is waar aannemers machines kunnen huren of verhuren voor een bepaalde periode. Ze brengen op hun platform de verschillende verhuurbedrijven samen die instaan voor het verhuren van machines in de bouw. Wanneer er een aanvraag ingediend wordt dan kijken ze bij welk bedrijf deze machine ter beschikking is. Er worden dan verschillende huurmogelijkheden aangeboden waaruit de klant kan kiezen. Aan de hand van dit digitaal systeem brengt Smartyard de digitale B2C – ervaring naar een B2B.

De laatste persoon aan het woord was Omar Mohout. Dit is ook de persoon waarvoor ik afgezakt was naar dit event, dus hier wat info over wat hij te vertellen had. Hij paste in dit kader van digitaliseren in de bouw omdat hij heel wat expertise heeft op vlak van technologie, innovatie en ondernemerschap. Hij schetste de algemene situatie van de digitalisering in de bouw. Zo vertelde hij dat een transitie in de bouw een heel moeilijk gegeven is. Maar dat dit aan de hand van de initiatieven die Smartyard bijvoorbeeld neemt aan het veranderen is. Lang werden de voordelen van digitalisering niet gezien in de bouw, maar wanneer men dit als een gemak begint te ervaren stimuleert dit deze verandering. Vervolgens ging hij verder met het feit dat er sinds 2010 heel wat ondernemers de voordelen zien van een eigen zaak te starten met 2015 als topjaar. 70% van deze bedrijven is B2B en maar de overige 30% B2C. De steden waar deze startups het heel goed doen zijn: Antwerpen, Gent, Brussel, Leuven en Hasselt. Een volgend voorbeeld dat meneer Mohout aanhaalde was het bedrijf ‘Viloc’, dit bedrijf brengt een tracer aan op de verschillende machines die gebruikt worden in een bouwbedrijf. Zo bespaart het bedrijf vaak heel wat tijd om hun materialen te lokaliseren en te herstellen indien nodig. Een volgend interessant bedrijf waarover hij het had is PATHW.AI. Bij dit bedrijf zijn ze gespecialiseerd in virtueel voorstellen van een werf aan de hand van 3D modellen om zo de ingenieurs te ontlasten. Op deze manier kunnen ze ook acties simuleren en de gevolgen ervan inschatten. Wat me ten slotte ook nog bijbleef van zijn presentatie is de groei van AI, blockchain, IoT en VR. Vooral de Artificial intelligence sector kent de voorbije 3 jaar een hele sterke groei gevolgd door de Internet of Things sector. Hij sloot zijn presentatie af met het feit dat drones een heel belangrijke rol zullen spelen in de toekomst, ook in de bouw. In de bouw zal dit hoofdzakelijk gebruikt worden om op plaatsen specifieke beelden te maken waar de mens moeilijk bij kan.

Tags

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.