Netwerkevent 5; AI & health

Naar aanleiding van het 1-jarige bestaan van het Kenniscentrum Data en Maatschappij vond er een online event plaats met verschillende sprekers, afwisselend met een aantal plenaire sessies. De rode draad binnen dit event war Artificiële Intelligentie, een onderwerp wat heel actueel is en me dan ook ontzettend fascineert. Dit event mocht ik niet missen als voorbereiding op volgend semester waar ik als Digital Entrepreneur ondergedompeld zal worden in deze technologiewereld.


Het event zelf begon om 14u op 8 december. Na wat uitleg over het platform, de sprekers en structuur begon om 14u50 de sessie “AI en health”. Deze sessie interesseerde me het meest en overtuigde me ook hieraan deel te nemen. We namen met zo’n 35 enthousiastelingen deel. De moderator was Ralf De Wolf, wie Senior researcher bij Imec-Mict-UGent is. Verder vertelde Marijn Martens meer over AI en algoritmes in de gezondheidszorg alsook over een onderzoek die gedaan werd omtrent persoonsgegevens binnen de app ‘Coronalert’.


Nadien kwam ook nog het project ‘Hello Jenny’ aan bod. Deze box, op basis van een algoritme helpt senioren die vereenzamen. Het algoritme in de box herkent bepaalde noden van de senior en vraagt ook proactief of de persoon in kwestie nood heeft aan de ‘buddy’. Deze buddy is een contactpersoon die gekoppeld is aan de applicatie. Na het bezoek van de buddy vraagt het algoritme in de box of de senior tevreden was met dit bezoekje. Ook de app vraagt de buddy of er problemen waren / noden van de senior. Deze info wordt bewaart in een groot dashboard waar het niveau van vereenzaming bijgehouden wordt.


Na het event vond rond 16u50 nog een netwerkmoment plaats. Ik reserveerde een plaatsje bij Marijn Martens omdat ik geïnteresseerd was in zijn onderzoek binnen de applicatie van Coronalert. Ik stelde een aantal vragen omtrent de verwerking van persoonsgegevens, hoe mensen naar deze verwerking kijken, etc. Ik kwam daarnaast ook heel wat te weten omtrent het meten van locatie data. Zo zijn bluetooth gegevens minder concreet dan GPS gegevens.


Ik ben als toekomstige Digital Entrepreneur heel erg geïnteresseerd in alle technologische ontwikkelingen. Zeker wanneer deze in aanraking komen met een tweede passie van mij, namelijk GDPR en de privacywetgeving in het algemeen. Ook gezondheid is een heel actueel thema de dag van vandaag. De combinatie van deze topics maakten het voor mij interessant hier aanwezig te zijn.


Tijdens het netwerkmoment had ik, zoals eerder vermeld, een interessante babbel met Marijn. Ik connecteerde vervolgens met hem op LinkedIn, dit is mijn manier om online mijn visitekaartje af te geven. Hij liet me weten dat ik via LinkedIn steeds mijn vragen omtrent hun onderzoek mag stellen. Verder sprak ik Marijn aan met zijn voornaam wat het iets formeler maakte. Als jonge 30er was het leeftijdsverschil niet te groot waardoor dit perfect kon. Tot slot vond ik het moeilijk om te lachen terwijl ik aandachtig aan het luisteren was naar wat hij wist te vertellen.


Een verduidelijking van de aandachtspunten binnen het onderzoek van Imec-Mict
Uitleg door Marijn bij de grafieken over het vertrouwen in bedrijven als dataverwerkers
Ben Robaeyst die de oplossing ‘Hello Jenny’ verduidelijkt
Een conclusie van Marijn uit het onderzoek rond de app Coronalert
Netwerkmoment met Marijn rond AI en privacy
Tags