De toekomst van het energielandschap

In het verleden is er reeds veel geschreven over de grote batterijen die Tesla op de markt wil brengen onder de naam Powerwall. Het is de bedoeling dat deze batterijen de particulier de kans geven om stroom die gecreëerd werd door de zonnepanelen op te slaan en te gebruiken wanneer de panelen minder genereren. Mensen hoeven zo geen elektriciteit meer op het net terug te steken want dit is tot op heden nog het enige minpunt.


In de testfase van de Powerwall ontplofte af en toe een batterij door een tekort aan expertise van de ontwikkelaars. Deze vatte vuur waardoor dit project vaak in een negatief daglicht werd geplaatst en mensen het geloof in het project verloren. Hoewel het de oplossing is om zelfvoorzienend te zijn in de toekomst verminderde de aandacht voor de Powerwall. Sinds september 2019 gebruiken gezinnen, hoofdzakelijk in de VS de Powerwall dagelijks om hun elektrische wagen (Tesla) mee op te laden alsook andere toestellen in en rond het huis te voorzien van elektriciteit. De batterijen zijn ontworpen aan de hand van een mooi design en passen op iedere plaats in de woning.


Ik vind dit een super idee. Zelf hebben we thuis heel wat zonnepanelen liggen omdat we een grootverbruiker zijn op vlak van elektriciteit, maar toch steken we iedere maand nog stroom terug op het net wat niet voordelig blijkt. Bij het promoten van zonnepanelen een aantal jaar terug werd er beloofd dat de energieleveranciers de particulieren ging betalen voor ieder kWh dat men terug op het net stak. Dit werd niet gedaan omdat het niet rendabel bleek voor de energieleveranciers en zo zitten heel wat particulieren met een overschot aan stroom, iedere maand opnieuw. Moest het mogelijk zijn stroom op te slaan in een Powerwall is dit probleem volgens mij opgelost want zo kan iedere particulier een voorraad aanleggen voor ieder moment dat de panelen minder opbrengen. Een veelbelovend project dat in de praktijk reeds aan een testfase begonnen is, dit is te zien in onderstaande video.


Een familie in Amerika in het bezit van de Powerwall.

Tesla. (2019, 25 september). A home, an office and two Teslas powered by the sun 24/7. Geraadpleegd op 5 juni 2020, van https://www.tesla.com/nl_BE/videos/powerwalls-in-sonoma-county

Tags

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.