Imec en Sioen ontwerpen slim brandweerpak tegen brandwonden

Korte samenvatting artikel:
Jaarlijks vallen er ongeveer 120 gewonden met brandwonden van de tweede of derde graad bij het Parijse brandweerkorps dat het derde grootste korps is ter wereld. Dit probleem valt te vermijden met technologie, het onderzoekscentrum voor nanotechnologie Imec en textielproducent Sioen namen dit probleem onder de loep. Er moest nagedacht worden over een aantal problemen, voorbeelden hiervan zijn: de hoge eisen van de Europese normen voor beschermkledij, de batterij die bestand moet zijn tegen een hitte van 1.200°C en tot slot moeten ze garanderen dat de batterij niet ontploft. Wanneer de sensor een levensbedreigende hitte detecteert gaat er een intensifiërend alarm af die de brandweerman in kwestie waarschuwt. Pas in 2023 kan het pak gecommercialiseerd worden, dit omdat er nog meer data moet verzameld worden om het algoritme te verfijnen. Ook moeten de pakken wasbaar worden, wat momenteel nog niet het geval is omdat de sensoren nog niet tegen water bestand zijn. Wel is er al een aangepaste coating aanwezig die de elektronica bestand maakt tegen mogelijke contaminatie.Eigen visie:
Zelf ben ik grote voorstander van technologie die problemen in de huidige maatschappij kan oplossen, zeker wanneer het probleem levensbedreigend is. Wanneer bedrijven hierop inzetten en zo een oplossing vinden door middel van een nauwe samenwerking vind ik dat technologie nog maar eens zijn nut bewezen heeft. Vaak vermijden ze onrechtstreeks ongevallen of redden ze zelf levens door het ontwikkelen van nieuwe systemen of nieuwe stukjes technologie. Volgens mij is dit nog maar het begin en zijn er nog heel wat problemen op te lossen met technologie. Wanneer men met technologie de wereld verbeterd slaan we de juiste weg in als maatschappij.


Michielsen, T. M. (2020, 6 februari). Imec en Sioen ontwerpen slim brandweerpak tegen brandwonden. Geraadpleegd op 4 maart 2020, van https://www.tijd.be/ondernemen/technologie/imec-en-sioen-ontwerpen-slim-brandweerpak-tegen-brandwonden/10206141.html

Category
Tags

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.